Af en toe sta je als engineer voor bijzondere uitdagingen, zoals deze aanvraag: een recreatie woning in het bos die niet aangesloten kan worden op nutsvoorzieningen. Dus geen elektra-, geen water- en geen rioolaansluiting. Maar wel graag van alle gemakken voorzien en functioneren als een luxe villa in Laren. Hier gaan onze technische hartjes natuurlijk sneller van kloppen! Dus hieronder wat we allemaal al hebben bedacht. Mist er volgens jou een techniek? Laat het ons dan weten!

Trias Energetica

Trias Energetica staat voor een driestappen-strategie om een energiezuinig ontwerp te maken. Van het beperken van energieverbruik tot het minimaliseren van het gebruik van fossiele brandstoffen. In al onze projecten passen wij deze filosofie zo veel mogelijk toe. Een ‘Off the Grid’ woning gaat echter nog een stapje verder. Het definieert zich niet door een lage EPC score of door energie neutraal te zijn maar is helemaal zelfvoorzienend. Dus geen verspilling van energie en zoveel mogelijk hergebruik, bijvoorbeeld van HWA en VWA, en dat maakt het zo interessant!

Water en riolering

De watervoorziening van deze Off Grid woning is afhankelijk van grond- en regenwater. Voor het hemelwater hebben we een zogenaamd ‘grijs watersysteem’ bedacht dat zo zuinig mogelijk met het opgevangen water omspringt. Een stap verder is het ‘zwart watersysteem’ dat huishoudelijk afvalwater zuivert. Vuil water zakt langs de plantenwortels door een bassin, gevuld met fijn zand en grindlagen. Door deze ‘helofyten-filter’ wordt er geen water verspild. Tevens is de gedachte een ouderwetse waterput met een pomp op gelijkstroom om volledig zelfvoorzienend te zijn.

Elektra en Verwarming

Energie opvangen met zonnepanelen ligt misschien voor de hand. Alle pompen (warmtepompen, verdeler-verzamelaars en waterpompen) voor het huis op gelijkstroom laten draaien door het gebruik van accu’s, gaat weer een stapje verder. De accu’s worden opgeladen door de zonnepanelen en er gaat geen energie verloren. Bovendien voorzien we het hele huis van slimme technieken. Denk aan veeg-schakelingen met een tijdklok na het niet gebruiken per aansluiting en een geavanceerd GBS systeem om alle techniek te kunnen monitoren en instellen op een tablet. Met de tablet zijn alle functies van het systeem te bedienen. Hiermee koppelen wij oude systemen met nieuwe technologieën om volledig zelfvoorzienend te zijn met de luxe van vandaag.

Tips en Trucs

Deze Off Grid woning is voor ons een zeer bijzondere opgave! Heb je ervaring met Off Grid technieken of bied je een techniek aan die nog niet voorbij is gekomen? Stuur dan een berichtje of laat je commentaar achter. Wij zijn erg benieuwd!

Ben je benieuwd naar andere projecten van Van Toorenburg? Kijk eens op onze projectpagina. Wil je meer informatie over de werkwijze van Van Toorenburg, bel ons dan op 070 – 3617261 of mail naar info@jvtbv.nl