Familiebedrijf van Toorenburg, een kijkje in de keuken De derde generatie van Toorenburg timmert inmiddels aan de weg! Waar vind je het nog, een echt familiebedrijf waar opa, vader en broers iedere dag samen aan het zelfde doel werken? Bij van Toorenburg weten ze niet anders, daarom staat al veertig jaar vertrouwen in elkaar voorop. Vanaf het moment dat opa Jan van Toorenburg zelfstandig een technisch advies bureau oprichtte in de kelder van zijn huis staat verantwoordelijkheid en passionele betrokkenheid bij alle projecten op nummer één. En inmiddels heeft hij zijn kleinkinderen met dit virus besmet. Een kleine ontstaansgeschiedenis…

Drie keer controleren

Opa Jan van Toorenburg is eind jaren ’70 werkzaam bij Nieuweburg, wanneer de oude directeur van Nieuweburg overleed was dat aanleiding om zijn eigen bedrijf op te richten. Behalve zijn drie zoons betrekt hij ook zijn dochter bij het bedrijfje en J. van Toorenburg b.v. is geboren. Vanuit de kelder van het huis ondernemen ze de eerste projecten voor architectenbureau i.r. Harry Nefkens met veel succes. De sfeer in de kelder is streng en zakelijk, er moet echt gewerkt worden. Gepassioneerd en gedreven controleert meneer van Toorenburg alles wat de deur uit gaat, soms wel drie keer. Hij beheerst het vak tot in de puntjes en datzelfde vraagt hij van zijn kinderen. Overal staat immers de naam ‘van Toorenburg’ op.

( Foto Sloterdijck centre 80.000 m2 1981 Nefkens b.v.)

Vakantiewerk aan de tekentafel

Inmiddels doet van Toorenburg meer dan 150 projecten per jaar maar nog steeds even secuur als in de beginjaren. Ernst, de zoon van Jan van Toorenburg is nu ruim 25 jaar directeur en beide kleinzoons zijn vanaf de studiejaren meegenomen in het reilen en zeilen van de zaak. Vakantiewerk voor de kleinzoons bestond uit heel veel uren aan de tekentafel. Na de studies Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek beginnen beide kleinzoons onderaan in het bedrijf en moeten zichzelf naar boven werken. Als notulist van zijn vader krijgt kleinzoon Stefan de kneepjes van het vak mee en zijn broer begint op de vloer met het beheer en aanleg van de ICT.

Belangrijkste lessen

‘Wees altijd goed voorbereid, zorg dat je alles goed gelezen hebt en je huiswerk hebt gedaan. Blijf altijd nederig en probeer er achter te komen hoe je mensen zo goed mogelijk kan helpen.’ Dat zijn de lessen van Opa Jan van Toorenburg. Ernst, de zoon van Jan van Toorenburg, denkt al bijna aan zijn pensioen. Hij is inmiddels arbiter en zet zich in om bouwgeschillen rechtvaardig te beslechten. J. Van Toorenburg BV. timmert ook gestaag door. Met projecten zoals de boulevard Scheveningen, welke geheel voorzien is van infrastructuur en een energie-neutrale school voor 6600 leerlingen in Lelystad. Met dezelfde scherpzinnig- en grondigheid wordt eveneens in België een huisje compleet off-grid ontworpen! Hier lees je alles over in ons volgende artikel.

Ben je benieuwd naar de projecten van van Toorenburg? Kijk eens naar Onze projecten Wil je meer informatie over de werkwijze van van Toorenburg, bel ons dan op 070 – 3617261 of mail naar info@jvtbv.nl.