De afgelopen maanden zijn we erg druk geweest met de aanbesteding van grote projecten. Daarbij is J. Van Toorenburg BV ook daadwerkelijk als winnende partij naar boven gekomen, onder meer als installatie adviseur bij de bouw van de nieuwe schoolcampus Porteum in Lelystad en Kenniskwartier Pulse op de Zuidas. Als we één tip kunnen geven voor een aanbesteding: Wees realistisch, maar durf de grenzen op te zoeken.

Met de grenzen opzoeken, bedoelen we; durf met een ander ontwerp of met een andere oplossing te komen. Maar blijf daarbij altijd wel realistisch als het om de haalbaarheid gaat. Regelmatig zien we bij aanbestedingen grootste ideeën, die dan ook door de voorselectie komen. Maar al snel blijkt dan dat bepaalde zaken niet haalbaar zijn. Omdat de techniek niet volstaat, of omdat de prijs niet goed gecalculeerd is.werken.

Een ander concept

In het geval van Porteum, was ons innovatieve ontwerp de doorslaggevende factor. Waar andere partijen opteerden voor één grote techniekruimte voor de huishoudsystemen voor alle gebouwen, was ons ontwerp juist om meerdere kleinere ruimtes te implementeren. Hierdoor kunnen de gebouwen en de systemen onafhankelijk worden onderhouden. Mocht er dus onverhoopt iets gebeuren, dan wordt niet de hele campus getroffen. Dit was precies wat de opdrachtgever zocht, en daarom werd de opdracht aan ons gegund. werken.

Innoveren

Innovatie is een belangrijk aspect bij een aanbesteding. Niet alleen op technologisch vlak, maar zeker ook op duurzaamheidsgebied. Met het afsluiten van het Klimaatakkoord, zijn de duurzaamheidsambities van grote projecten (30.000 m3 plus) erg hoog. Als u daarop kunt inspelen, met in het achterhoofd houdend dat het voorstel nog steeds realistisch moet blijven, dan is de kans groot dat een aanbesteding een echt project gaat worden.

Snel schakelen

Daarnaast is het ook belangrijk dat u als bedrijf snel kunt schakelen. Dat maakt of breekt de aanbesteding. Want een eerste aanbesteding is een concept. Het kan zijn dat er na de voorselectie blijkt dat er wijzigingen moet komen, maar de periode tussen voorselectie en uiteindelijk gunning is relatief kort. We zijn dan ook erg blij dat we de jarenlange ervaring en expertise in huis hebben om eventuele wijzigingen in een ontwerp goed en berekend te kunnen doorvoeren in een kort tijdsbestek. Ook dat is een reden dat opdrachtgevers graag met ons werken.

Innoveren en de grens opzoeken helpt bij het winnen van een aanbesteding. Maar het moet uiteindelijk ook haalbaar zijn. Blijf daarom altijd realistisch en kijk kritisch naar de mogelijkheden en de kosten. Zo werkt J. Van Toorenburg al vier decennia lang en in die tijd hebben we aan veel grote projecten mogen werken. Zo zullen we dan ook blijven werken.