Waarschijnlijk herinnert u zich nog wel uw oude basis- of middelbare school: Een oud gebouw dat nog wel eens muf kon ruiken. Hoe langer we in het gebouw waren, hoe moeilijker het werd om te concentreren, omdat we ons aan het eind van de dag moe voelden. Hoe dat kwam? Slechte, of vaak zelfs helemaal geen installaties om de luchtkwaliteit goed te houden.

Het is bijna niet voor te stellen, maar tot in de jaren ’90 was er geen regelgeving voor de luchtkwaliteit binnen scholen en zorginstellingen. En dat terwijl wij, en later onze kinderen, er dagelijks heel wat uren doorbrachten. Door het gebrek aan regelgeving, werd de lucht in die gebouwen nauwelijks gefiltreerd en waren de gebouwen enorm vochtig. Het gevolg: schimmel kon zich makkelijk ontwikkelen. En frisse lucht was er niet of nauwelijks. Zeker in de winter, als de verwarming hoog stond en alle ramen gesloten waren. Het is dus niet gek dat er veel gezondheidsklachten waren, van geïrriteerde ogen en keel tot aan hoofdpijn en andere aandoeningen.

Pas aan het eind van de jaren ’90 is er besloten dat de luchtkwaliteit in scholen en zorginstellingen aan bepaalde normen moest voldoen, en dat de installatietechniek dus op niveau moet zijn. Een van de normen is het CO2 niveau in de lucht, dat in parts per Million (ppm) wordt gemeten. De huidige norm ligt tussen de 900-1200 ppm. Als u bedenkt dat we – voordat we aan een renovatie van een oud gebouw begonnen – met grote regelmaat waarden van 2000-2300 ppm hebben gemeten, dan kunt u zich wel voorstellen hoe slecht het gesteld was met de lucht in onderwijs- en zorginstellingen.

Voor duizenden leerlingen het beter gemaakt

Gelukkig heeft de overheid het licht gezien en wordt er hard gewerkt om scholen te renoveren en ervoor te zorgen dat het binnenklimaat op peil komt. En J. Van Toorenburg BV heeft daar een aanzienlijke rol in. Al jaren werken we aan renovaties van dit soort oude gebouwen en jaarlijks leveren we zo’n 10-15 schoolprojecten op. Het is dus echt geen overdrijving als we zeggen dat we al duizenden leerlingen op zowel basis- als middelbare scholen een betere leeromgeving hebben kunnen bieden. En daar zijn we enorm trots op.

Het onderhoud van het vastgoed ligt bij scholen of schoolgemeenschappen zelf. Financiering en kennis zijn daarom ingewikkelde aspecten die we zo goed mogelijk proberen te benaderen. Het is dus niet altijd even makkelijk, maar we zien wel dat de schoolleidingen heel graag het binnenklimaat willen verbeteren en daar ook hard mee bezig zijn. Onlangs hebben we 2 projecten hiervoor opgeleverd. De renovatie van de Piramide school in Utrecht en OSG west Friesland te Hoorn.

Kijk op de pagina Projecten voor deze prachtige gerenoveerde scholen.

Eindelijk ziet iedereen in wat we onze kinderen al die jaren hebben aangedaan met de slechte lucht in deze gebouwen, en dat dat zo snel mogelijk moeten veranderen. Dat J. Van Toorenburg BV daar een bijdrage aan mag leveren, is voor iedereen in het bedrijf een grote eer. We doen er dan ook alles aan om dit zo goed mogelijk te doen. Door de jaren heen hebben we de expertise weten te vergaren en weten de scholen ons te vinden. Samen zorgen we ervoor dat onze kinderen een goede omgeving hebben om te leren. Want het gaat om hun toekomst!