Klimaatbeheersing in grote ruimten is ons niet vreemd en hier hebben wij veel ervaring mee. Wij hebben de eer gehad de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam aan de Jodebreestraat te mogen doen, met als architect Teun Koolhaas uit Almere. De Hogeschool voor de Kunsten is een gebouw waarin De Theaterschool gevestigd is en dat verder beschikt over leslokalen, theater- en dansstudio’s, opname en geluidsstudio’s, montageruimtes en eigen theaterzalen. De grootste zaal (een theaterzaal “Black Box”) is geschikt voor ruim 300 personen.

Het belangrijkste bij de klimaatbeheersing is een uitgekiend systeem voor ventilatie, verwarming en eventueel koeling waarbij ook de mate van flexibiliteit wordt bezien. Door toepassing van een ventilatie systeem met een hoge inductieve werking wordt gezorgd voor een uitstekende luchtverdeling en dus een prettig leefklimaat. Zeer belangrijk hierbij is dat in de leefzone een acceptabele luchtsnelheid en temperatuur ontstaan. Sporters die in een goed klimaat verblijven, presteren immers beter.

Van evident belang is dat de toevoerlucht op doelmatige wijze volledig gemengd wordt met de ruimtelucht. Hierdoor ontstaat een zeer gelijkmatige temperatuuropbouw in de ruimte. Met verwarmde toevoerlucht wordt hierdoor een zeer gunstige temperatuurgradiënt over de ruimtehoogte verkregen. Een temperatuurverschil van 2°C tussen de leefzone en het hoogste deel van de ruimte is hiermee te bereiken en zal worden ervaren als een uitstekend binnenklimaat.